Darth Vader nyitotta meg az új VW-gyárat

2011.05.26. 17:29

Eredetileg reklámfigurának indult, de a törpe-nagyúr akkora sikert aratott, hogy meghívták a chattanoogai VW üzem megnyitójára is. A kisnövésű sith-lovag ezúttal rohamosztagosokat is hozott, majd segített lenyomni a termelés beindítását szimbolizáló piros gombot.

A lényeg persze nem a mini-Vader bohóckodása volt, hanem a tény, hogy a Volkswagen végérvényesen betette a lábát az Egyesült Államokba. Azután döntöttek így, hogy kiderült, az amerikai vásárlóknak nem tudják elsütni az európai ízléshez tervezett típusokat, kell egy modell, amely megfelel a helyiek szája ízének. Ez lett az amerikai Passat, amely nagyobb, és sokkal olcsóbb, mint európai névrokona. A húszezer dollár alatt induló modellel Észak-Amerika legnépszerűbb személyautóját, a Toyota Camryt próbálják kiütni a nyeregből, de hogy ez sikerülhessen, szükség volt a helyi gyártás megindítására, és ezzel mindenféle vámteher és kvóta kikerülésére.

A döntésnek persze az amerikaiak is örülhetnek, hiszen Chattanoogában közvetlenül mintegy 2000 fő számára keletkezett így állás, a beszállítók révén pedig további tízezer munkahely létesül. A tervek szerint akár 150 ezer autót is elkészíthetnek itt évente, ami persze azt feltételezi, hogy az amerikaiak ráharapnak az új modellre, de miért ne tennék? A VW sikeres receptet főz újra a Passat révén: nagy és jó minőséget sugalló modellt készítenek olcsón, a márka autói pedig amúgy is kedveltek ott. A japánoknak és a koreaiaknak már bejött, és a németek elég elszántak, hogy utánuk csinálják.