A valaha volt legszebb luxusautó

2011.06.07. 07:16

Miről beszélünk? Egy álomról. A neve Tesla Model S, és a készítői szerint forradalmasítja majd az autóipart. Mi egyelőre kételkedünk, de egy ilyen formával biztosan lesz néhány vásárló, aki megtér a villanyautósok táborába, pusztán esztétikai alapon.

A Model S Alpha – ahogy ezt a legújabb változatot nevezik – már a szériagyártásra szánt típus, amelyet a tervek szerint 2012 második felében kezdenek gyártani Kaliforniában. Három változata is lesz, amelyek csak az árban, az akkumulátorok mennyiségében és a hatótávolságban térnek majd el egymástól. A típusjelzés az egy töltéssel megtehető elméleti távolságot jelöli: a 300M megfelelően használva akár 483 kilométert, azaz háromszáz mérföldet tehet meg egy töltéssel. A 230M 307 kilométerre elég energiát tárol az akkumulátoraiban, a 160M pedig 258 kilométert tehet meg egy szuszra. Fura arra gondolni, hogy aszerint vesz valaki drágább, vagy olcsóbb autót, hogy a nagyi milyen távolságra lakik.

Azt mindenesetre biztosra vesszük, hogy ha a Tesla villanyautóit végül nem vennék annyian, mint a cég szeretné, egy erős V8-assal még mindig világslágert csinálhatnak belőle egy perc alatt.