Jön a háromszázezres helyszíni bírság

2011.06.15. 06:39

Július elsejétől akár 300 ezer forintos bírság is járhat gyorshajtásért, ittas vezetésért, a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásáért, és a piroson áthajtásért is. Ez utóbbit a járőrök a gyalogosok esetében is figyelik, akik szintén magas, 30 ezer forintos bírságra számíthatnak.

A Népszava cikke szerint határozathozatal nélkül, akár a helyszínen 300 ezer forintos birsággal sújthatják az autósokat július 1-jétől a közlekedési törvény módosításainak életbelépésével.

A 300 ezer forintos összeghatár nem új a jogszabályban, a 2008-ban életbe lépett törvényben azonban csak olyan meghatározott esetekben róhatták ki azt az autósra, ha például természetvédelmi területre behajt vagy a vasúti átjárónál nem áll meg, esetleg túl gyorsan hajt.

A törvénymódosítással a kormány elsősorban a külföldi autósokat kívánja megszorítani, többségük ugyanis egyáltalán nem fizeti be az itt kapott bírságot. Az új szabály ezért lehetőséget kínál a rendőrnek, hogy visszatartsa a külföldi adós autóját, amit a bírság megfizetéséig egy kijelölt várakozási helyen kell tárolni.

Az eddiginél kevesebbet kell fizetni viszont a mobilozásért, a bukósisak vagy gyermekülés használatának elmulasztásáért: legfeljebb 30 ezer forintot. Bejön ugyanis a pontrendszer, 18 összegyűjtött pont esetén már elveszik a jogosítványt, ami a szakértő szerint elég visszatartó erő lehet.