Nem kell többé pumpálni?

2011.08.13. 08:09

A Goodyear érdekes közleménnyel állt elő: önfelfújó gumiabroncsot fejleszt, amely saját maga felügyelné a kerekek nyomását.

Az AMT-nek (Air Maintenance Technology) keresztelt rendszer mindenféle elektronika és kompresszor nélkül felügyeli és tartja fenn a keréknyomást, állítják a gumigyárosok. Az energiát az abroncs legördüléséből nyeri, és a gumi teljes élettartama alatt fölöslegessé teszi a nyomás rendszeres ellenőrzését, amit gyakran elhanyagolnak a tulajdonosok.

Az alacsony guminyomás nemcsak túlfogyasztást okoz, de szélsőséges esetekben veszélyes is lehet az autó úttartásának megváltozása miatt. Ha állandóan optimális értéken marad az abroncs nyomása, az élettartama is jelentősen növekszik, ami az üzemanyag-megtakarítás mellett további forintosítható előny.

Azon kívül, hogy jelenleg haszongépjármű-gumikon fejlesztik a rendszert, konkrétumokat nem árult el a Goodyear – sem a technológiáról, sem arról, hogy mikor készülnek el, illetve mennyibe fog kerülni a kész termék. Ha az önfelfújó abroncs nem jár hasonló kellemetlen mellékhatásokkal, mint a merev oldalfalú defekttűrő gumik, nagyot guríthat az újdonsággal az amerikai gyártó.