A McLaren F1 tervezője a Lotusnál

2011.08.31. 15:12

A dél-afrikai autótervező ma már legendának számít saját szakmájában. Tizenöt évig a Brabham istálló vezető tervezője volt, ő segítette az azóta megszűnt csapatot utolsó két Formula 1-es világbajnoki címéhez, majd a McLarenhez ment, ahol már utcai sportkocsit tervezett. Most pedig a Lotusnak segít kialakítani a kínálatot, és talán a tervezésbe is beleszólhat majd.

murray

Gordon Murray az elmúlt években egy különleges kisautó megtervezésén dolgozott, amely ultramodern anyagokból készülhet, és megoldhatná a nagyvárosok zsúfoltságának problémáját. A T25 és T27 típusok tervezése azonban befejeződött, most már az üzletembereken a sor, hogy megszerezzék a gyártáshoz az anyagi hátteret, vagy eladják a jogokat. A híres tervezőnek így most lett némi ideje – alighanem ennek köszönhető, hogy elvállalta a Lotus felkérését. Egy tanácsadó csapat tagja lesz, olyan nevek mellett, mint Bob Lutz, a GM korábbi alelnöke, Tom Purves egykori Rolls-Royce igazgató, Dr. Burkhard Göschel, aki a BMW fejlesztési igazgatója volt, illetve a Porsche volt minőségbiztosítási főnöke, Frank Tuch.

A Lotus láthatóan igyekezett minden részterületről neves szakembereket összeszedni, hogy tudjanak hová fordulni az új sportkocsi-választék kialakítása során. Murray tökéletesen illik a képbe, hiszen a ma élő sport- és versenyautó-tervezők közül az egyik legnagyobb név, hatalmas tervezői tapasztalattal és nagyon komoly szakmai kapcsolatokkal.