DC100: a jövő Land Rovere?

2011.08.31. 13:31

Régóta hallani, hogy a britek fontolgatják az ős-terepjáró leváltását, de eddig sem az anyagi háttér, sem a kellő elszántság nem volt meg. A DC100 tanulmány viszont azt mutatja, hogy végre megindult valamiféle érdemi munka.

A Defender lényegében nem sokat változott az első Land Roverek óta. A motort ugyan többször kicserélték, és mindig fejlesztettek rajta annyit, hogy ne tűnjön nagyon elavultnak, de az alapok a 40-es évek óta változatlanok. Ez az autó ma is a világ egyik legjobb terepjárójának számít, és mint ilyen, egyfajta élő legenda, amely a Land Rover márka számára meghatározó jelentőségű. És épp ez az, ami miatt nem nyúltak hozzá évtizedek óta: bár nyereséget nem hoz, nem vehetik ki a kínálatból a legendát, ugyanakkor a modellváltás is kockázatos, hiszen egy elrontott formaterv, vagy az elvártnál gyengébb képességek lerombolhatják a márka 67 éves hírnevét. Ez az álláspont azonban hosszú távon tarthatatlan, így a Land Rover megtette az első lépést egy lehetséges utód kifejlesztése felé.

A DC100 lényegében egy próba: a közönség reakcióinak tesztelésére hozták létre. „A Defender karakterének lényeges elemeire épül, és segít megindítani a párbeszédet a rajongókkal a típus jövőjéről.” – ami nagyjából annyit tesz, hogy ha a többségnek tetszeni fog, talán megfontolják a gyártást. Az öreg terepjáró utódját persze így sem tervezik 2015 előtt piacra dobni – addig ugyanis biztosan életben tartható a régi, és így a fejlesztésre is jut elég idő.

Élőben a Frankfurti Autószalon közönsége láthatja először a Land Rover új tanulmányát, de hogy mi lesz a folytatás, és mikor, azt egyelőre legfeljebb találgatni lehet.