Európába jönnek a legjobb kínai autók

2011.10.14. 12:52

Jelenleg a Chery gyártja a legkorszerűbb saját tervezésű autókat Kínában. A saját tervezés itt persze csak annyit jelent, hogy nem másolnak senkit – a valódi tervezőmunka zömét európai cégekre bízzák. Ennek ellenére nem túlzás azt mondani, hogy a Chery készíti a legkorszerűbb kínai személykocsikat.

Ezért érdekes, hogy a cég vezetője, Lu Jian Hui arról beszélt a napokban, hogy már tervezik az európai forgalmazás beindítását. Egy ilyen manőver persze nem megy egyik napról a másikra: fel kell készülni a magasabb követelmény-szintre, amely Európában várja a Chery modelljeit, és ki kell építeni egy tisztességes kereskedőhálózatot is, hogy elkerüljék az eddigi próbálkozások sorsát, amelyek egytől egyig bukással végződtek.

A Chery egy ideje már exportálja egyes típusait, de egyelőre Latin-Amerikára és Oroszországra koncentrálnak. Ezen felül egy olasz vállalkozás DR Motors néven már elkezdte a Chery egyes típusainak forgalmazását saját márkanevén, ami kiváló tesztlehetőség: nem koptatja a Chery márkanevet, mégis kiderül, hogy a kínai autókat hogy fogadja a közönség. Valószínű persze, hogy az európai bevezetésre újabb típusokat fejlesztenek majd a kínaiak, méghozzá olyan partnerek segítségével, mint az osztrák AVL vagy a brit Lotus. Így nem kizárt, hogy a Cherynek sikerül, ami korábban a China Brilliance-nak nem jött össze: jelentős eladásokat produkálni Európában.

A kínai gyártók eddig a törésteszteken papírként gyűrődő autóik, elavult technológiájuk és ehhez képest magas áraik miatt buktak el, de a komolyabb gyártó, mint a Great Wall, a Geely, a Shanghai Auto vagy a Chery eddig nem próbálkoztak komolyan. Az európai bemutatkozáshoz még a Shanghai Automotive áll, amely MG márkanéven tervezi bemutatni legújabb modelljeit, de úgy néz ki, a brit összeszerelésű kínai autók csak a kezdetet jelentik.