A kicsi is lehet szexi: itt a Peugeot 208

2011.11.01. 18:40

Teljesen új modellel váltják le Európa egyik legnépszerűbb kisautóját, a Peugeot 207-et. Végre megtudtuk mivel készülnek a franciák. A jövő tavasztól kapható 208 hét centiméterrel rövidebb, és száz kilóval könnyebb, mégis több helyet kínál utasainak, mint a 2006-óta kapható elődmodell.

Akármilyen szögből nézzük, a 208 csalhatatlanul hozza a Peugeot, utóbbi években bevezetett stílusjegyeit, bár körvonalaiba nem nehéz belelátni a Citroën DS3-at sem. Az utastérről készült fotókon azonnal feltűnik a vezető szeme elé emelt műszerfal, illetve a fedélzeti számítógép hatalmas központi kijelzője. A beltér elegánsabb, a műanyagok finomabbnak tűnnek, és több a rafinált formai megoldás mint a cég eddigi kisautóiban.

Az első információk szerint a 208-hoz többféle háromhengerest is kínálnak majd. A kisebbik benzines mindössze ezer köbcentis lesz, körülbelül 60 lóerő teljesítménnyel, de készítenek majd egykettes, 90 lóerős e-HDI verziót is, természetesen Start-stop rendszerrel. Ez utóbbi vegyes ciklusban állítólag száz kilométeren beéri majd 4,3 literrel, miközben szén-dioxid kibocsátása mindössze 99 g/km lesz.

Egyelőre nem derültek ki további részletek a sokak által várt 208 GTI-ről, ám valószínű, hogy ebbe az ismert 1,6 literes turbó motort szerelik majd, melyből manapság simán kisajtolnak 200 lóerőt. Az egyik nemzetközi autós weboldal, a Carbuzz tudni véli, hogy a Peugeot piacra dob még egy kisebb teljesítményű sportváltozatot 208 GT néven, az körülbelül 160 lóerős lesz.

A három- és ötajtós karosszériával egyaránt szemrevaló Peugeot 208 szenzáció lehet az európai piacon. Kíváncsian várjuk a további műszaki részleteket, és azt, hogy vajon miként vizsgázik majd főbb riválisai ellen, a rendkívül népes kisautó kategóriában.