Itt az új japán népautó

2011.11.11. 06:15

Érdekes a japán autógyártók szemléletváltása: míg néhány éve még az igényesebb európai és japán közönségre céloztak a kisautóikkal is, most mintha visszatérnének a gyökerekhez. Olcsón gyártható, takarékos kiskocsik érkeznek, általában nem is Japánból – elég csak a Suzuki Altóra vagy a legújabb Nissan Micrára gondolni. Úgy tűnik, a Mitsubishi is ugyanezt a receptet követi az új Mirage-zsal.

Láttuk már ezt a formát, de csak tanulmányautón: az E-Compact Global Small Car tavasszal mutatkozott be Genfben, és ahhoz képest nincsenek feltűnő változtatások, legfeljebb néhány részletet igazítottak a szériagyártás követelményeihez. Az ötajtós, 3,7 méter hosszú kiskocsiba háromhengeres, egy literes motor kerül, fokozatmentes automata váltóval és stop-start rendszerrel, így a gép fogyasztása a gyáriak szerint mindössze 3,33 liter lesz száz kilométeren. A motor teljesítményét még nem közölték, de úgy néz ki, ez nem is túl érdekes a gyártó számára, hisz a célközönség az alacsony fogyasztású, olcsó járművet keresők tömege.

A Mirage nem is Japánban készül, igaz, nem is Indiában, ahol az igazán olcsó és igénytelen japán kisautók: az összeszerelés Thaiföldön folyik majd, az első szállításokat 2012 márciusára tervezik.