Most már tényleg itt az új Lada

2011.12.29. 12:56

Bár lassan két éve, hogy bezárt a Lada magyar importőre, hazánk motorizációjának meghatározó márkája töretlen népszerűségnek örvend bizonyos körökben. Ha hivatalos úton nem is, szürkeimportban elképzelhető, hogy beszivárog hozzánk is néhány az Avtovaz vadonatúj termékéből, a Grantából.

A karácsony előtti napokban kezdték meg Oroszországban a Granta forgalmazását, amihez óriási reményeket fűz az évek óta valódi újdonságokat nélkülöző Avtovaz. A Lada új alapmodelljéből már jövőre százezer darabot szeretnének eladni, ami az óriási hazai piacot tekintve nem tűnik lehetetlennek. A 7500 dolláros, mai árfolyamon mintegy 1,8 millió forintos alapár még Oroszországban is elég vonzó lehet, bár ennyiért még ABS-t, központi zárat és elektromos ablakot sem adnak a Ladához. Egyelőre kizárólag nyolcszelepes, 1,6-os benzines motorokkal árulják, de hamarosan érkezik egy ehhez képest modern, 1,4-es tizenhat szelepes is.

Annak ellenére, hogy mostanáig szóba sem került a Nyugat-Európában nyilvánvalóan esélytelen típus exportja, nem sajnálják a pénzt a nemzetközi hírverésre. A tervek szerint két WTCC-futamon is indulni fog egy Grantából épített verseny-Lada, amely várhatóan nálunk, a Hungaroringen futja majd első versenyét.