Elkészült az új Mondeo, az egész világnak

2012.01.09. 17:58 - Hírszerkesztő

A Ford ésszerűsít: két, azonos kategóriába eső modellt vált le eggyel, az európai Mondeo átdolgozott változatával. Ugyanaz játszódik le most a középkategóriában, mint korábban a Fiesta, a Focus, vagy a Kuga esetében, az egységesítéstől jelentős költségcsökkentést vár a cég, nem is alaptalanul.

Évekkel ezelőtt döbbenten néztük, ahogy egyszerre fejleszti ki a Ford az európai Mondeót, és az amerikai Fusiont, amely lényegében a Mazda 6 első generációjának átszabott változata volt. A két autó méretben, árban és képességekben is csaknem ugyanazt tudta, mégsem egyezett meg egyetlen csavarjuk sem. Ezt a furcsa állapotot számolják fel most az új Mondeóval, amelyet Észak-Amerikában ugyan Fusionként forgalmaznak továbbra is, de már azonos formában és csaknem egyforma műszaki tartalommal. Ez persze az amerikaiaknak lesz nagy váltás, hiszen a típus a leköszönő Mondeón alapszik – annak lényegében alig felújított változata az egységes orr-résszel, amellyel a Focuson találkozhattunk korábban.


Az új típusnak egyelőre csak az amerikai változatát mutatták be, amely elsősorban motorválasztékát tekintve tér el az európai kiviteltől. Természetesen nyoma sincs dízelmotoronak, viszont a nálunk is jól ismert 1,6 literes 180 lóerős és 2 literes 240 lóerős Ecoboost turbómotorok mellett lesz egy 2,5 literes szívómotoros alapváltozat 170 lóerővel, valemint egy hibrid kivitel kétliteres, Atkinson ciklus szerint működő benzinmotorral. V6-os kivitel nem lesz – ehelyett érkezik az erősebbik turbós változat – amelyet összkerék-hajtással is párosíthatnak.

A Ford érdekes módon nem sieti el az egységes Mondeo/Fusion piaci bevezetését. Bár a világpremierre Detroitban már sor került, a forgalmazás csak 2012 vége felé indul Észak-Amerikában, és 2013 elején a világ más részein. Így nyilván még sokat hallunk az egyéb részletekről – így az európai kínálat részleteiről – mielőtt élőben is találkozhatnánk a típussal.


h i r d e t é s

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

tömítőgyűrű, főtengely
FORD FIESTA Van 1.6 TDCi Dobozos 2010-2013
6166 Ft
gyújtótekercs
FORD FOCUS 1.8 16V Ferdehátú 1998-2004
17842 Ft
légszűrő
FORD MONDEO ST220 Kombi 2002-2007
3036 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

It was all the Audi's fault
What kind of stuff was this dude using? Why didn't he just call the breakdown truck? Why did his friends let him drive away? There's no answer, but just to make sure, they got in the car with him.