Új Suzuki Swift, már négy ajtóval is

2012.01.17. 12:13

Egykor népautó volt minálunk a Swift Sedan, de amióta a típus mokány és gömbölyded, már csak három és ötajtós kivitelben kapható Európában. Nem így Indiában, ahol a szedán forma elengedhetetlen az üzleti sikerhez: ott 2008 óta kapható a lépcsős hátú kivitel is, Swift DZire néven.

Ahhoz képest, hogy milyen friss az előző Swift szedán, úgy tűnik, a modellváltás során a DZire tervezését megint a nulláról kezdték. Legalábbis erre utal, hogy jóval rövidebb lett a farrész és keskenyebb a C oszlop. Fura jelenség a négyajtós Swift, mivel az orra – a többi változathoz hasonlóan – gömbölydedebb hatást kelt, míg a hátsó rész szögletesebbnek tűnik. Az összhatás nem igazán egységes – érezni, hogy a formán legalább két tervező dolgozott, lényegében egymástól függetlenül. A műszaki részleteket egyelőre nem ismerjük, de nincs okunk feltételezni, hogy a motorválaszték eltérne a többi változatnál megismerttől. Annyival nem nagyobb a szedán mint a csapotthátú, hogy az 1,2 illetve 1,5 literes négyhengeresek ne lennének elegendőek a mozgatásához.

Bizonytalan, hogy a DZire kapható lesz-e Indián kívül. Ha az elődmodellből indulunk ki, akkor valószínűtlen, hogy exportra is gyártanának a típusváltozatból, bár ha azt nézzük, hogy a Suzuki itthon évekkel a világpremier után mutatta be a legújabb Altót, bármi megtörténhet.