Amerikai McLaren a Koenigsegg ellen

2012.02.02. 06:11

Az amerikai Hennessey Performance szélsőséges tuning-autóiról híres, és a Viper és a Corvette mellé most egy újabb sportkocsit vesznek fel az átalakításra szánt modellek közé. A McLaren MP4-12C-hez eddig még senki nem nyúlt hozzá komolyan, de csak idő kérdése volt, hogy a tuning-specialisták ráharapjanak a típusra.

A McLaren persze messze nem olyan hálás alany, mint a nagy amerikai nyolchengeresek, hiszen a 3,8 literes V8-asának teljesítményét eleve két turbó pumpálja fel 600 lóerőig, de azért nem lehetetlen a további izmosítása. A Hennessey azt ígéri, hogy a HPE800 Twin Turbo készlettel, amely eltérő feltöltőrendszert és átprogramozott elektronikát tartalmaz, gond nélkül kihozható belőle 800 lóerő. Az amerikaiak az autó karosszériáját is módosítják, amitől az – legalábbis a vázlatok alapján – valamivel látványosabb is lesz. Ugyanakkor a futóműhöz és a fékrendszerhez nem nyúlnak. „A HPE semmiféle futómű, vagy fékrendszer-javító készletet nem szeretne kiadni: egyszerűen nem tudnánk lényegesen felülmúlni a gyári rendszerek hatékonyságát.” – írja a cég közleménye, ami nem kis dicséret a McLaren felé.

A HPE800 ugyan jól mutatja, hogy az utcai McLaren nem csak erősebbé, de jóval érdekesebbé is tehető, így a sportkocsigyártónak is jól jöhet, hogy a Hennessey felveszi a programjába az MP4-12C-t. Hosszabb távon viszont inkább vetélytársa lesz egymásnak a két cég, mivel a McLarennél már folyik egy drágább sportkocsi fejlesztése, amelybe a pletykák szerint szintén 800 lóerő körüli teljesítményű motor kerül.