2012.03.04. 07:46

Az akció a korábbi évekhez hasonlóan, idén is a tíz évesnél öregebb, környezetszennyező autókra vonatkozik. A tervek szerint ezúttal is 3800 lejes, vagyis 250 ezer forintnyi kedvezményt kaphatnak a tulajdonosok, amelyeket új gépkocsik vásárlásánál használhatnak fel. A környezetvédelmi alapnál 2012-re 114 millió lejt különítenek el erre a programra: az összeg mintegy 30 ezer roncsautó forgalomból kivonására elegendő

Romániában évek óta népszerűek az autópark felújítását célzó környezetvédelmi programok. Tavaly a szaktárca 120 ezer környezetszennyező gépkocsi lecserélését finanszírozta, csaknem fél milliárd lejjel. A programnak az adott lendületet, hogy a régi autókért kiadott értékjegyekkel néhány éve szabadon lehet kereskedni, egy új autó vásárlásakor pedig három értékjegyet is fel lehet használni.

A romániai autókereskedők attól tartottak, hogy az idén nem jut pénz a roncsautó-programra, mivel a bukaresti kormány ezt a 2007 előtt forgalomba helyezett járművek időközben felfüggesztett regisztrációs adójából akarta finanszírozni. A regisztrációs adót a 2007 előtt forgalomba helyezett autók első tulajdonoscseréje alkalmával kellett volna kifizetni, de a vonatkozó rendelkezés hatályba lépését a januári kormányellenes tüntetések idején egy évvel elhalasztották.