Nem tankolhat, aki nem fizet biztosítást

2012.03.15. 15:56

Érdekes ötlet bontakozik ki Nagy-Britanniában, egy közelmúltban megjelent kormányjavaslat nyomán. A terv a több száz benzinkúton már működő kamerarendszerek bevetésével tenné lehetetlenné a tankolást azon autósok számára, akik nem fizetik a kötelező biztosítást, vagy lejárt forgalmi engedéllyel közlekednek. A helyi kutak már régóta kénytelenek sokat költeni a biztonságukra a fizetés nélkül távozó autósok miatt, így rengeteg helyen hatékony rendszámfelismerő rendszer üzemel. Azt egyszerűen lehetne összekötni az országos gépjármű-nyilvántartással – vélik a szakértők.

A rendszer egyszerűen leállítaná azt a kútoszlopot ahová az érvénytelen matricát viselő autó beáll, és csak azokat engedné tankolni, akik legálisan közlekednek – írja a The Mirror, napokban megjelent cikke. A helyi autósok kedélyeit régóta borzolják az egyre több helyre felszerelt kamerák, melyekkel nem csak a gyorshajtást próbálják visszaszorítani a szigetországban, de más szabályértések felderítésére is ezt a módszert használják a hatóságok.

A szerző emlékeztet, Nagy-Britanniában 25 autó közül egy érvénytelen okmányokkal közlekedik, ami összesen 1,4 millió illegális gépjárművet jelent. Ez nyugat-európai összehasonlításban siralmas adat, de még mindig jobb, mint az Egyesült Államokban, ahol 7 autóból 1 papírjai nincsenek rendben.

Vajon mi lehet a helyzet nálunk. Önök szerint szükség volna hasonló módszerre Magyarországon?