Csúcson az üzemanyagárak Szlovákiában

2012.03.24. 09:04

Soha nem látott szintre emelkedtek az üzemanyagok árai Szlovákiában az utóbbi napokban.A 95-ös benzin már átlépte az 1 euró 60 centes határt, ami több mint 470 forintnak felel meg.

A gázolaj literenkénti ára is másfél euró (mintegy 440 forint) körül mozog a szlovákiai üzemanyagtöltő állomásokon. A 95-ös oktánszámú benzint egy évvel ezelőtt csaknem 20 centtel, azaz több mint 12 százalékkal olcsóbban lehetett tankolni Szlovákiában - olvasható az egyik autós honlap összeállításában.

Az elmúlt időszakban az Európai Unió tagállamai közül 24-ben döntött rekordot a benzin ára, és a dízelüzemanyag esetében sem jobb a helyzet, hiszen ennek ára 18 országban van csúcson. A honlap elemzése szerint a közeljövőben nem is lehet javulásra számítani.

Bár az üzemanyagárak Európa-szerte sokat emelkedtek, a visegrádi országokkal és Ausztriával összehasonlítva Szlovákiában a legdrágább a benzin, és a gázolaj ára is magasabb, mint Ausztriában és Lengyelországban. Az Európai Unió átlagos üzemanyagáraival összehasonlítva Szlovákia a középmezőnyben van.

Az üzemanyagba épített adóterhek tekintetében a V4-ekkel és Ausztriával összevetve Szlovákia áll az autósok szempontjából a legrosszabb helyen. Egy liter 95-ös benzin árából Szlovákiában csaknem 83 cent az adó, a gázolaj esetében ez az adóteher literenként 65 cent.