2012.03.25. 08:11

Rekordra emelkedtek a kiskereskedelmi üzemanyagárak Nagy-Britanniában is.

A legnagyobb brit autóklub, az AA szombaton ismertetett kimutatása szerint egy liter benzin átlagosan 1,402 fontba (495 forint) kerül. A dízelüzemanyag ára is rekordon jár: az AA adatai szerint egy liter gázolajat átlagosan 1,467 fontért (515 forint) kínálnak a brit töltőállomások.

Nagy-Britanniában a magas adótartalom miatt hagyományosan a legdrágább az üzemanyag az Európai Unión belül. A benzin és a gázolaj literenkénti kiskereskedelmi átlagára már évekkel ezelőtt túlhaladta a korábban elképzelhetetlen szintnek tartott egy fontot, és iparági előrejelzések szerint hamarosan átlépi az 1,50 fontos újabb lélektani határt. Az AA nemrégiben levelet intézett George Osborne pénzügyminiszterhez, kérve, hogy a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció indítson vizsgálatot az olajipari árképzés ügyében. Az AA kérte azt is, hogy a kormány hagyjon fel az üzemanyag-illetékek évenkénti emelésének gyakorlatával, és ennek jegyében törölje az idén augusztusra tervezett, literenkénti 3 pennys illetékemelést is. A 2012-2013-as pénzügyi év e héten beterjesztett költségvetési tervezetében azonban változatlanul szerepel az illetékemelés.

Londoni szakelemzők szerint nem lehet kizárni, hogy az iráni nukleáris fejlesztési programmal kapcsolatos nemzetközi konfliktus eszkalálódása esetén a jelenleginél is sokkal magasabbra emelkednek az olajárak. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - áprilisra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi globális prognózisában közölte, hogy a világgazdaság szempontjából most már nem az euróövezeti adósságválságot, hanem egy új olajársokk bekövetkeztének lehetőségét tartja igazán aggasztónak. Az EIU londoni stratégiai elemzői szerint a háznak ugyan nem alapeseti forgatókönyve az iráni háború kitörése, ám ha "Iránban vagy környékén" fegyveres konfliktus robban ki, akkor hetek, vagy akár néhány nap alatt 30-50 százalékkal szökhetnek fel az olajárak.