Vadiúj Skoda jön, a Rapid

2012.04.23. 15:10

A csehek egy ideje már turnéznak a MissionL tanulmányautóval, amelyet eddig nemigen tudtunk hova tenni. A kompakt szedán egyértelműen kisebb, mint az Octavia, és a négyajtós kialakítás miatt nem is nagyon passzolna az európai kínálatba. Most azonban kiderült, mik a Skoda tervei a modellel kapcsolatban.

A Skoda a kínálat bővítését tervezi, hisz a Volkswagen MQB padlólemez révén olcsón megteheti. A következő modell azonban nem egy egyterű, vagy SUV lesz, ahogy korábban sejteni engedték, hanem egy újabb személyautó, amely a kínálat átszabásának egyik első hírmondója. Eddig a Fabia és az Octavia jelentette a kínálat gerincét, de úgy tűnik, most bővítik a tömegmodellek sorát a Rapiddal. Ez a modell egy kicsivel lesz nagyobb, mint a Volkswagen Polo, és a MissionL tanulmánnyal ellentétben 4,1-4,2 méteres, csapott hátú típusként forgalmazzák majd Európában. Ugyanakkor, hogy ne legyen összeütközés a típusok között, a következő Fabia várhatóan kisebb lesz, vagy legalábbis nem növekszik a jelenlegihez képest. Az Octavia viszont tovább növekedhet, ahogy a Superb utódja is. A Rapidból persze szedán is készül majd, amelyet Dél-Amerikában és a Távol-Keleten forgalmazhatnak, és amely lényegében megegyezik a világon körbehurcolt tanulmányautóval.

A Skoda komoly modellváltási hullámra készül: a Rapiddal egy három éves folyamat veszi kezdetét, amelynek eredményeképp félévente mutat be a Skoda egy-egy új modellt. Így az évtized közepére minden, jelenleg kapható típust leváltanak. Ezzel persze komoly céljai vannak a Volkswagen csoportnak: az a terv, hogy 2018-ra megduplázzák a Skoda eladásait, ami évente 1,5 millió autót jelentene szárnyas-nyilas emblémával.