Autó, motor, vagy csak lábpótlék?

2012.05.17. 11:07

Folyamatosan rukkolnak elő az autógyárak mindenféle elektromos kütyüvel, amivel beállhatnak az alternatív energiát használó járművek sorába. A Honda azonban elindult egy egészen más úton, és megalkotta saját, meglehetősen futurisztikus járgányát.

A UNI-CUB-nak elnevezett jármű továbbfejlesztése a Honda által három évvel ezelőtt bemutatott U3-X prototípusának. Ez a guruló bárszék kicsit sem hasonlít az eddig alkotott járművek akármelyikéhez, de az irányítás módjában legközelebb a Segwayhez áll. A mozgáshoz elég csupán a súlypontunkat áthelyezni abba az irányba, amerre menni akarunk és a szék már gurul is. Az igazi újítást a Honda Omni Traction Drive System nevű hajtásrendszere hozza, amellyel bármilyen irányba haladhat a jármű. A videón látszik, hogy az egyetlen nagy kerék, amely az egész szerkezetet tartja, nem csak előre-hátra gurulhat, de a futófelületet alkotó gyűrűk forgatásával oldalazhat is, így még sokoldalúbbnak tűnik, mint a Segway.

Az adatokból az derül ki, hogy a UNI-CUB a közlekedési módozatok közül csak a sétálást tudja kiváltani, mivel a villanymotorokat tápláló lítium-ion akkumulátor egy feltöltéssel 6 kilométer megtételére ad lehetőséget, és a jármű maximum 6 km/h sebességgel tud gurulni. Ha a következő hónapokban kezdődő tesztek jól végződnek, a Honda szerint ez lehet az új generációs technológiák jövője, bár ilyen formában elég szűkösnek tűnik a felhasználási területe, hiszen csak sima talajon képes biztonságosan mozogni. A legnagyobb vetélytársa pedig egy egészen ősi, nagyon olcsó és igen széles körben elterjedt közlekedési eszköz lehet: a láb.