Megszületett a legszebb BMW?

2012.05.26. 14:26

Nem akármilyen világpremier lesz idén a Concorso d'Eleganza Villa d'Este-n: a Zagato dizájnerei összefogtak a BMW tervezőivel, hogy megmutassák, milyen az ha a németek visszafogottsága találkozik az olasz formatervezők temperamentumával.

A közelmúltban Andrea Zagato megkereste a BMW-t egy közös munka lehetőségével, a németek pedig boldogan éltek az ajánlattal. Kettejük gyermeke lett a BMW Coupe Zagato, egy tökéletes arányérzékkel tervezett és megalkotott félvér modell. A Z4-re épülő autó egy hosszú orral indul, dupla-buboréktetőben folytatódik, és a klasszikus Kamm-hátsóval végződik. Tekintete agresszív, tekintélyt parancsoló. Noha formaterve több stílust ötvöz, az autó egysége egyszerre ragadja magával az olasz és a német autók szerelmeseit. A nemzetközi csapat azonban nem csak kívűl, de az utastérben is munkálkodott, igaz, itt valamelyest visszafogottabb az olaszos érzés. Minden új elem a legfinomabb minőségű anyagokból készült, így például a vörös kontrasztos varrással díszített prémium bőrkárpit, vagy az egyedi tervezéső fejtámlák is.

A milánói vállalat vezető tervezője, Norihiko Harada és a BMW dizájnfőnöke, Adrian van Hooydonk régi barátok. Talán ez a jó viszony segítette őket a tervezésnél. „Számomra ez egy nagyon különleges munka volt. A Zagato Coupe nagyon jól kombinálja a hagyományos, és az attól eltérő megoldásokat, amitől az autó eleganciája különösen egyedi és izgalmas” – mondta Norihiko.

„Viszonylag könnyű egy olyan autót felépíteni, amely sosem kerül közúti használatra. Nem kell eleget tenned az ütközésbiztonsági előírásoknak, illetve a gyalogosvédelemnek, így egészen új utakat járhatsz a formatervezés terén. A kihívás abban rejlik, ha egy koncepciót már az elején közútra kell tervezni. Azt hiszem, ez most sikerült, és a BMW Zagato Coupe előtt semmilyen akadály nem áll e téren” – értékelte az eredményt Andrea Zagato. Noha a cégvezető magabiztos és elégedett, a bajorok egyelőre nem tisztázták szándékukat az autóval. Megmutatják a Concorso d'Eleganza Villa d'Este-n, értékelik a visszajelzéseket, majd a folytatásban talán döntenek egy szűk számú sorozat elkészítéséről.