Aligha lesz magyar Kia gyár

2012.06.12. 17:33

Úgy tűnik, ezúttal kacsa a magyar motorgyárról szóló hír, legalábbis erre utal a Kia Motors reakciója. A Dow Jones legalábbis rákérdezett a koreai márka nemzetközi sajtóosztályán, ahol azt a választ adták, hogy nem terveznek magyarországi gyáralapítást.

Valóban volt esélye Magyarországnak, hogy a Hyundai és a Kia európai gyárainak otthont adjon, de ez a vonat nagyjából kilenc-tíz éve elment. Akkortájt döntöttek arról, hogy a stabilabb gazdaságú, kedvezőbb adórendszerű Szlovákiában, közelebbről Zsolnán építenek a semmiből ultramodern üzemet. Ez hét éve működik is, és egyelőre el sem érték az elméleti kapacitását. Ha ez kevés lenne, a Hyundainak is van egy gyára Csehországban, amelyet szintén a 2000-es évek közepén indítottak be. Mivel a két autómárka egy céghez tartozik, és van két, kellőképp modern gyártelepük Európában, legalábbis valószínűtlen, hogy egy harmadik felépítésébe ölnének néhány százmillió eurót.

Talán lenne remény, ha az európai autópiac épp elképesztő növekedést élne át, de erről szó sincs. Sőt, úgy néz ki, a közeljövőben drasztikus eladás-csökkenésre is számítani lehet a déli államok pénzügyi válsága miatt. Ilyen körülmények közt nincs az a hurráoptimista távol-keleti döntéshozó, aki rábólintana egy harmadik gyár felépítésére. Ehhez talán még Matolcsy miniszter tárgyalókészsége is kevés lesz.

Persze négy-ötezer új munkahely jól jönne mindenkinek, még akkor is, ha egy-egy ilyen új üzem hosszú évekig működik adómentesen, de úgy néz ki, az autógyárak a közeljövőben aligha építenek magyar gyárat.