Megmutatták a terepjáró Fiat 500-ast

2012.07.04. 15:26

A Fiat 500-as köré teljes modellsorozat készül: az ötajtós 500L után itt az 500X, a Mini Countryman olasz megfelelője. Az eredeti 500-as kedves stílusából persze nem maradt sok, de az X ettől eltekintve meglepően jó kiállású autó.

Az olaszok ugyan hivatalosan még nem mutatták be az 500-as sorozat legújabb tagját, de ahogy a legtöbb autógyártó, meghívásos rendezvényeken már kiállította az autót, hogy felmérje a közönség lehetséges reakcióit. Egy ilyen eseményen úgy látszik, nem voltak elég óvatosak, mert egész jó minőségű kép került nyilvánosságra az új járműről. Bár korábban úgy nézett ki, az X csupán az 500 L emelt változata lesz, a valóságban egy teljesen új modellről van szó. Csupán az orrkialakítás és a hátsó lámpák környéke emlékeztet a névrokonokra, egyébként önálló konstrukciónak tűnik az új modell.

A részletekről egyelőre legfeljebb sejtéseink lehetnek: alighanem a Fiat megszokott két- és négyhengeres benzinmotorjai, illetve a jól ismert 1,3 és 1,6 literes dízelek dolgoznak majd ebben a modellben is. Azt is csak pletykaként hallani, hogy az 500X-nek lesz egy amerikai testvérmodellje is, a Jeep márka új belépőmodellje. A műszaki alapok közösek lesznek, de a Jeep-változat eltérő formatervet kap majd.

Több mint valószínű, hogy az 500X egy éven belül bemutatkozik – legalábbis erre enged következtetni, hogy lényegében egy kész autót állítottak ki. A meghívott közönség reakciói nyomán persze még változtathatnak az autó részletein, de nagy változásokra aligha kerül sor. Az új 500-as változat méretében és árában sem esik majd messze a Suzuki SX4 testvérmodelljétől, a Fiat Sedicitől, így jó esély van rá, hogy az Esztergomban készülő modell helyére érkezik az 500-as család harmadik tagja.