Hetvenmilliárdos segély a pénznyelőnek

2012.08.04. 06:51

Amikor két hete csődöt jelentett a Nürburgring GmbH, beindult a pletykagyár, ki fogja megmenteni a patinás versenypályát. Még Bernie Ecclestone-t is hírbe hozták, hátha kedve van beleborítani egy talicska pénzt a sikkasztásgyanús manőverekkel pénznyelővé alakított vállalkozásba. Végül a tartomány nyújtott átmeneti segélyt a cégnek, hogy legalább a kamatokat fizetni tudja.

Elképesztő adósságcsapdába került a Nürburgring, miután néhány rossz hírű német vállalkozó hoteleket, plázát és vidámparkot rittyentett köré párszáz millió eurós hitelből. A furcsa átalakulás előtt évek óta értetlenül állnak a rajongók - mára összesen 413 millió eurós adósságot halmozott fel a pályatulajdonos, aminek kamatait július közepén már nem tudta törleszteni. Az EU-s elvekkel nem teljesen összeegyeztető tartományi befektetést - 90%-ban Rajna-vidék-Pfalz tulajdonában van a Nürburgring - nem nézték jó szemmel a bürokraták, így megtagadták a segítségnyújást a csődbe jutott cégnek.

Miután két hétig ment a huzavona, sikerült átverni a tartományi bizottság gyűlésén a döntést, hogy újabb, 245 millió eurós átmeneti hitelt nyújtsanak a pályának. Magyar forintra átszámítva igazán meghökkentő az összeg: mintegy 70 milliárdos mentőövet dobtak a Nürburgring GmbH-nak.

Ha lennének reális tervek, amivel működést nyereségessé lehetne tenni, még talán meg lehetne védeni a pénzügyi segítséget, de egyelőre nem látszik, milyen alapvető változtatásokkal szeretnék kilökni a gödörből a vállalkozást. Többen megfogalmazták már a véleményt, hogy nem tenne rosszat egy tulajdonosváltás a Zöld Pokolnak.