Darth Vader ilyen Mercivel járna

2012.08.27. 16:33

A Vath tuningcégnek nem csak a neve cseng németesen szigorúan, de amit csinálnak, az a német tuning esszenciája. Itt egy újabb bizonyíték: ezúttal a Mercedes E 500-ast tették még félelmetesebbé.

A gyári változat sem lassú a 4,7 literes, 407 lóerős ikerturbós V8-assal az orrában, de a Vath végrehajtott egy visszafogott motortuningot. A vezérlőelektronika átprogramozásával, illetve a töltőlevegő-hűtő és a kipufogórendszer cseréjével 518 lóerőt és 810 Nm-t hoztak ki a nyolchengeresből. Így az autó akár 4,5 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-t, és persze a sebességkorlátozást is kiiktatták, így akár 300 km/h-val is száguldhat a V50S. A nagyobb csúcssebességnek megfelelően hatásosabb fékrendszerre is szükség volt: 390 mm-es féktárcsákat és hatdugattyús nyergeket építettek be.

A 20 hüvelykes, fekete, krómkeretes felnik szintén hozzájárulnak a nagysebességű stabilitás javítását a 245/30-as első és 285/25-ös hátsó gumikkal együtt, de legalább ugyanennyire lényegesek a látvány szempontjából. A Vath ezúttal mindent feketére fényezett az autón, beleértve a hűtőmaszkot is – a felniken kívül csak az ablakkereteken maradt némi fémszínű dekoráció – így a visszafogott Mercedes szedánt anélkül tudták igazán fenyegetővé tenni, hogy hivalkodónak éreznénk.

Egy efféle, az autó szinte minden részletét érintő tuning-kezelés persze nem olcsó: a csomag ára donorautó nélkül 32 250 euró – cserébe ez a gép, bár papíron nem olyan erős, gyorsabb mint az E osztály AMG változata.