2012.08.30. 11:48

A Lada már korábban is mutatott be érdekes tanulmányautókat, de most, hogy a Renault áll a márka mögött, talán komolyabban lehet venni, amit mutatnak. Ráadásul egy nemzetközileg is jegyzett tervezőt bíztak meg a tervezéssel: Steve Mattint, aki korábban a Volvo XC60-as formáját is papírra vetette.

Azok után, hogy a legmodernebb Lada valójában egy kifutott Dacia Logan MCV, már nem számítottunk rá, hogy a Lada hajócskás jelvényét még viszontláthatjuk saját tervezésű autón. Így igazi meglepetésként hat az X-Ray tanulmány, amely a ritka háromajtós szabadidő-autó kategóriához tartozik. Az oroszok számára persze nem idegen ez a fazon – a Lada Niva szintén háromajtós terepjáró volt – de az új tanulmány jóval elegánsabbnak és haszontalanabbnak tűnik, így inkább emlékeztet a Range Rover Evoque-ra.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ebben a formában megvalósul-e az X-Ray, de ha nem, akkor is fontos szerepet játszhat a Lada jövőjének alakulásában. Egyrészt ez az első autó, amelyet már az AvtoVAZ új vezető formatervezője, Steve Mattin álmodott meg, másrészt van rá esély, hogy az érdekes, stilizált X-et formázó fényszóró-hűtőmaszk-alsó légbeömlő egység része lesz a jövőbeli Ladák márkaarculatának.