Egy igazi apokalipszis-Mercedes

2012.11.16. 12:17

A Mercedes készített már néhány szabadidő-autót – ott a GLK, az ML és a GL osztály – de az eredetileg katonai járműnek tervezett G osztály különleges státuszát eddig egyik sem közelítette meg. A drága és régimódi off-road gép kortalan formaterve miatt a mai napig igen népszerű. Örökké azonban nem tarthatják a kínálatban – most pedig azt is megmutatták, hogy vannak ötleteik az utód elkészítéséhez.

Az Ener-G-Force fantázianevű tanulmány egy pályázat ürügyén született: a feladat 2025 ideális rendőrautójának megtervezése volt. A Mercedes terve azonban leginkább egy világméretű háború, vagy természeti csapás után jönne jól a rendfenntartóknak – legalábbis ezt sugallja méteres átmérőjű kerekeivel és lőrés-szerű ablakaival. A formatervben van valami a G osztályból és egy kicsi a Hummer terepjárókból, meg persze egy csipet megalománia, de az összkép egyáltalán nem rossz. Gorden Wegener, a cég formatervezési részlegének feje azt mondja, a tanulmány az első bizonyítéka annak, hogy a Mercedesnél a terepjáró-tervezés új korszaka kezdődik.

Az autóban jelenleg a formája az egyetlen, ami reális elképzeléseken alapul. A hajtása hidrogén-üzemű és kerékagy-villanymotoros, de leginkább csak a képzelet szüleménye. Az viszont valószínű, hogy 2025-nél sokkal hamarabb találkozhatunk majd hasonló fazonú terepjárókkal a Mercedes kínálatában – különösen ha a tanulmányautó tetszést arat.