Nem maradt eladó autó a Sandy után

2012.11.22. 15:17

A Sandy hurrikán nyomán kialakult autóhiány miatt tarolnak az autókereskedők, valamint az autóbérléssel foglalkozó vállalkozók New Jersey, illetve New York államokban. Sokan a teljes készletükön túladtak az utóbbi hetekben.

Lassan egy hónapja, hogy az USA keleti partján végigsöpört az idei év legpusztítóbb hurrikánja, a Sandy. Az óceán betóduló vize számos mélygarázst árasztott el, autókat úsztatott meg az alacsonyan fekvő utcákban, a heves széllel tomboló vihar pedig hatalmas területen rongált meg védtelenül parkoló járműveket. A legnagyobb kár New Yorkot és New Jersey-t érte, itt maradtak a legtöbben autó nélkül, s mindezt fokozza, hogy a tömegközlekedés még most is több helyen akadozik.

A hiány akkora, hogy a bérléssel, valamint a kereskedéssel foglalkozó vállalatok telephelyei szinte mind kiürültek, a legtöbb helyen már csak furgonok maradtak. A Hertz szóvivője szerint a hálaadás körüli napok mindig forgalmas időszaknak számítottak, az idei évben tapasztalt kereslet azonban példátlan. A Wall Street Journal arról ír, hogy a megnövekedett igényre többen áremeléssel reagáltak, és egy korábban eladhatatlan hétszáz dolláros autót ma ezer dollárért is gond nélkül elvisz a kétségbeesett autótlan.

A katasztrófa más módon is hatással volt az autóiparra: a Fisker és a Toyota is megszenvedte a hurrikántűrésben szerencsétlenül vizsgázott autóiról terjedő híreket. Még a napokban is érkeznek képek beázott, használhatatlanná lett járművekről. Nemrég egy Aston Martin Lagonda és egy Vanquish saras, beázott példányát fotózták le egy parkolóban.