Jön az Aston-motoros indiai terepjáró?

2012.11.25. 14:24

Olasz és indiai vállalatok egymást túllicitálva harcolnak a brit luxusautógyártó Aston Martin 50 százalékos tulajdoni hányadáért. A tárgyalásokat jól ismerő források szerint, az autógyártó jelenlegi tulajdonosa, a kuvaiti Investment Dar csütörtökön még az olasz Investindustriallal kötött megállapodást az Aston felének értékesítéséről. Az indiai Mahindra and Mahindra azonban pénteken magasabb ajánlatott tett, így továbbra is eldöntetlen a 98-éves luxusautógyártó sorsa.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó források úgy tudják, az olasz befektető 200 millió és 250 millió font közötti ajánlatot tett. Bízik a sikerében, mivel ajánlatát "technikai szempontból" kedvezőbbnek tartja, többek között egy, a Daimler AG-hez tartozó Mercedes Benzzel kötendő együttműködési megállapodás miatt. A forrás szerint az olasz elképzelése szerint a brit Gaydonban maradna a luxusautók gyártása.

Az olasz befektetési alap nem új a luxusjárműpiacon: 2006-ban vásárolta fel a Ducatit, melyet idén áprilisban 860 millió euróért adta el az Audinak. A Mahindra, amely a világ első számú traktorgyártója, az indiai vállalatok közül a legtöbb sportterepjárót gyártja, hiszen tulajdonosa a dél-koreai Ssangyong Motor Co-nak. Egy másik, a hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint a Mahindra az Aston Martin technológiai újításait használná fel, saját járműkínálatának felfrissítésére.

A Ford 2007-ben 479 millió fontért adta el az Aston Martint kuvaiti befektetőnek. Azóta David Richards, egykori Forma-1-es pilóta és csapatfőnök vezeti a társaságot. Az Aston Martin autóinak közel 15 százalékát Ázsiában értékesíti. Kínai vásárlók 2010-ben 110 autót vásároltak a gyártótól, de ez a szám - elemzői várakozások szerint - az idén meghaladja majd az 500-at. Egy másik, az indiai Tata Motor tulajdonában álló brit luxusmárkának, a Jaguar Land Rovernek már Kína a legnagyobb piaca.