Hamvába holt ötlet az önvezető autó?

2012.11.27. 05:38

A fantasztikus elképzelés a magától közlekedő autóról lassan megvalósul, de úgy tűnik, a leendő vásárlóknak egyelőre nem igazán tetszik. Tízből négy ember kerek perec elutasítja, további négy pedig az árát sokallja.

Az önmagát vezető autón több cég is dolgozik párhuzamosan: bár a legtöbb figyelmet a Google Prius-flottája kapta, a BMW, a Volvo és a Volkswagen is folytatott eredményes kísérleteket ebben az irányban. Nem túlzás azt állítani, hogy euró- és dollár-milliárdokat költöttek már fejlesztésre, pedig egyáltalán nem biztos, hogy az új technológiát egyszerű lesz eladni. Egy brit felmérés legalábbis ezt mutatja. A megkérdezettek 40%-a kifejezetten elutasította az ötletet is, hogy gép vezette autóban utazzon, 10% pedig egyenesen felelőtlenségnek nevezte a technológiát.

Ez önmagában még nem tűnik rossz eredménynek. De a megkérdezetteknek csupán a 20%-a nyilatkozott úgy, hogy az átszámítva mintegy 650 ezer forintos kalkulált felárat is kifizetné, hogy pedálnyomkodás és kormánytekerés helyett a tájban gyönyörködhessen. Az emberek persze nem tapasztalatokra hagyatkozva válaszoltak a kérdésekre, sokkal inkább előítéletek alapján, de az arányok nem bíztatóak. Ha valaki önvezető autót szeretne eladni, nagyon komoly akadályokat kell legyőznie az emberek fejében is.

Az önvezető autókkal nem csak a vásárlók félelmeivel kell megküzdenie, de komoly jogi problémákat is felvet. Bár elvben a gépek jóval pontosabban vezetnek, mint az emberek, ha mégis rosszul mérik fel a helyzetet, a processzorok nem vonhatók felelősségre egy esetleges balesetért. Így az a fura helyzet állhat elő, hogy az automatika hibájáért az amúgy vétlen utasok felelnek a jog szerint. Nem beszélve arról az esetről, amikor az irányítási hiba életekbe kerül.

Attól persze, hogy a kereskedésben önvezérlő autókat vehessünk, még évtizedekre vagyunk, így akár a közvélekedés is megváltozhat, mondjuk az évtized közepére, de egyelőre úgy tűnik, ismét egy olyan műszaki megoldást fejlesztenek a cégek, amelyre igen kevesen lennének vevők.