Vadiúj benzinfaló a Chevrolettől

2012.12.14. 13:26

Bár a válság idején úgy tűnt, az amerikai vásárlók lemondtak a platós monstrumokról, ahogy a benzin ára csökkenni kezdett, ismét divatba jöttek. Ma is ezek hozzák a detroiti gyártók hasznának nagy részét – nem csoda, hogy próbálnak minél nagyobb szeletet kikanyarítani a piacból. Ezúttal a GM újítja meg saját pick-upját, amelyet két márkanéven is forgalmaznak: a Chevrolet Silverado és a GMC Sierra a márkajelzésen és néhány díszítőelemen kívül tökéletesen egyforma.

Az új generáció minden eddiginél téglaszerűbb formát kapott – már-már a 70-es és 80-as évek stílusát láthatjuk viszont a két GM pick-upon. Mindkettő hatalmas, krómozott hűtőmaszkot kapott, a Silverado emellett kétemeletes fényszórókat is, ami szintén bő harminc éve volt jellemző a márka terepjáróira. Az erőt sugárzó formák alatt megmaradt a lényeg, a létraalváz és a merev hátsó tengely. A motorválaszték is csupa ismerősből áll. Az alapkivitelbe 4,3 literes V6-ost építenek, a nagyobb változatokba 5,3 vagy 6,2 literes V8-as kerül. Mindhez hatfokozatú automata váltó jár, és persze rendelhető mindkét modell hátsó- vagy összkerék-hajtással. Valódi terepjáráshoz persze jól jön a külön megrendelhető Z71 csomag is, amely erősebb lengéscsillapítókat és masszívabb alsó védelmet tartalmaz.

Egyelőre nem árultak el minden részletet, de azt ígéri a GM, hogy a két pick-up belülről jóval igényesebb lesz, mint az elődei. Erre nyilván szükség is lesz, hiszen a konkurencia nagyon erős: mind a Chrysler gyártotta Ram 1500, mind a Ford F150 komoly rajongótáborral rendelkezik, és ott vannak még a japán rilválisok is, mint a Toyota Tacuma vagy a Nissan Titan. Az új modellekkel azonban van rá némi esély, hogy a GM növelje részesedését az egyik legfontosabb amerikai piaci szegmensben, hisz frissebb modelleket kínálhat mint bárki más a piacon.