Q50: csapás a hármas BMW-re?

2013.01.15. 16:07

A Nissan luxusmárkája eddig nemigen erőlködött Európában, hogy behozza a konkurenciát, de úgy fest, csak kivárták, míg elkészül a támadás megfelelő eszköze. A Detroitban bemutatott Q50 könnyen olyan típus lehet, amelytől a márka felkerül a prémium-gyártók térképére

Az elődmodell, a G sorozat Észak-Amerikában egész sikeres volt, de az évek során kissé elkopott a formája. Mire Európába érkezett ráadásul nem is volt igazán fiatal – talán ennek is köszönhető, hogy nem futott be nagy karriert errefelé. A most bemutatott Q50 feltűnő külsejével változtathat ezen, és Észak-Amerikában, illetve a Távol-Keleten is felkeltheti az érdeklődést az Infiniti iránt. Az autóban profilból ugyan van valami az aktuális 3-as BMW karakteréből, de a japán luxusautó részleteiben sokkal érdekesebbnek tűnik, legalábbis így a fotók alapján.

Egyelőre csak az amerikai változatot mutatták be, amelybe az Infinititől már megszokott technika kerül. Az alapkivitelbe 3,7 literes, 328 lóerős V6-os motort építenek, emellett lesz egy hibrid változat is 3,5 literes hathengeressel, amely a kiegészítő villanymotorral együtt 354 lóerő összteljesítményt adhat le. A hátsókerék-hajtású típusnak azonban már készül az európai változata is – ezt várhatóan a Mercedestől származó dízelmotorral is meg lehet majd vásárolni. Úgy tűnik, a sebességváltó minden kivitelben Mercedes gyártmányú lesz – legalábbis más nem készít hétfokozatú automatát – és persze készül összkerék-hajtású kivitel is.

Valószínű, hogy az amerikai ősbemutató után tavasszal mutatják be az európai változatokat, a forgalmazás pedig nyár végén vagy ősz elején indulhat majd.