Villámgyors Rolls-Royce tavaszra

2013.01.19. 06:36

Azt állítják, ez lesz a történelem eddigi leggyorsabb Rolls-Royce típusa – talán a cég történetének első sportos karakterű autója. A típus a Ghost alapjaira épül, de kétajtós, kupékarosszériával készül majd.

A Rolls-Royce sokáig igyekezett tartani magát a világ legjobb autója arculathoz, azon az áron is, hogy a Phantom önmagában nem volt elég a nyereséges működéshez. A Bentley sikerét látva azonban úgy döntöttek, bővítik a kínálatot lefelé, így született meg a Ghost, amelyet lassan négy éve forgalmaznak. A 7-es BMW-n alapuló négyajtóst viszik is, mint a cukrot, így egy kupé változatot is készítettek, amely felveheti a versenyt a Bentley Continental GT-vel. A Ghost kupé változatát az idén tavasszal, a Genfi Autószalonon mutatják be, és az is kiderült, hogy mi lesz a neve: Wraith.

A névválasztás nem véletlen: egyrészt a Ghosthoz hasonlóan a Wraith is egyfajta kísértetet jelent, másrészt a Rolls-Royce múltjában is előfordul a név – 1938 és 1939 között már készült egy típus ezen a néven. Az új Wraith persze egész más lesz, mint egykori névrokona: ha igaz, erősebb V12-est kap majd, mint a Ghost – márpedig abban is 570 lóerős, ikerturbós motort használnak – emellett valószínűleg könnyebb is lesz négyajtós testvérénél.

A Wraith bemutatásával ötre nő a Rolls-Royce által gyártott típusok száma, így tovább növelhetik az eladásaikat, amelyek a tavaly értékesített 3575 autóval ismét rekordot döntöttek. A Bentley 8000 feletti eladási szintjétől persze még messze áll a Rolls-Royce, de nem is biztos, hogy el akarják érni azt a szintet, hisz a példányszám növelése komolyan árthat a márka arculatának.