Titkos levélben vall a VW-vezér

2013.01.21. 05:41

Martin Winterkorn vezérigazgató szerint az európai autópiaci válság miatt nehéz idők várnak a Volkswagen konszernre, mert támadásokra kell számítania a két táborra szakadt autópiacon.

A Volkswagen "komoly próbatétel" előtt áll - írta a konszern vezérigazgatója az Automobilwoche birtokába jutott bizalmas belső körlevélben. "Az autóipar két táborra szakadt: az erősekre és a gyengékre. Mindkét tábor kihívást jelent számunkra. A gyengék azért, mert kétségbeesésükben árharcba akarnak vonni bennünket, az erősek pedig azért, mert elsőszámú ellenfelüknek tekintenek bennünket és minden téren a nyomunkban lesznek" - fogalmazott a konszern elnöke.

Martin Winterkorn írásában nem lát esélyt gyors javulásra Európa számos krízisövezetében. A Volkswagen pedig Európában adja el autóinak egy harmadát. "Bevételünk nagy része most is, mint mindig Európából származik, de egyre nehezebben tudjuk majd tartani ezt a végvárat."

Az euróövezeti adósságszolgálati válság az európai autóeladásokat 2012-ben hét éves mélypontra szorította vissza, az új autó eladások 8,2 százalékkal csökkentek. A Volkswagen még a visszaesésből is jól jött ki, eladásai csak 1,6 százalékkal csökkentek. Világszerte azonban a Volkswagen, elsősorban az észak-amerikai és kínai piacnak köszönhetően eladási rekordot ért el tavaly.
Martin Winterkorn belső körlevelében megerősítette, hogy a konszern milliárdos invesztíciókra készül. A beruházásoknak köszönhetően nem csak az alapmodellek sorsa biztosított, de elegendő mozgástér is marad újabb modellek fejlesztéséhez is - derül ki az Automobilwoche birtokába jutott körlevélből.