Mégsem lesznek új TEK-es Audik?

2013.02.12. 14:29

Úgy tűnik, a jobb kéz nemigen tudja, mit csinál a bal. A Belügyminisztérium javaslatát a Miniszterelnökség vétózza meg – legalábbis ezt nyilatkozta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az MTI kérdésére TEK-es luxusautó-beszerzési tervekkel kapcsolatban.

Az összességében több mint egymilliárd forintos beszerzésből 728 millió forintért vett volna a TEK 92 nagy teljesítményű autót, méghozzá közbeszerzési eljárás nélkül. A Belügyminisztérium által beterjesztett javaslatot az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságán már átment, amikor nagyobb nyilvánosságot kapott a terv. Erre reagált a Miniszterelnökség, amelynek szintén hozzá kell járulnia a kérdéses pénz elköltéséhez: Lázár szerint az autóbeszerzéshez semmiképp nem járul hozzá a hivatal.

Már a TEK korábban 15 és 40 millió forint közti áron beszerzett Audi luxusterepjárói is nagyobb nyilvánosságot hoztak a magyar terrorelhárítóknak, mint az politikailag kényelmes lett volna, és jó esély volt rá, hogy ez az újabb beszerzés is hasonlóan nagy visszhangot kapjon, ha átmegy. Különösen úgy, hogy a TEK a közbeszerzési eljárás alól is felmentést kért – így semmi sem garantálta volna, hogy a közvagyonból származó összeget az elvárható hatékonysággal költik el. A TEK az idén összesen 13,4 milliárd forintból gazdálkodik majd.