Kukában az elnöki luxus-Renault?

2013.03.14. 13:47

A Renault vezérigazgatója, Carlos Travares árulta el, hogy egyelőre jegelik azt a tervet, amelynek az eredménye egy Mercedes alapokra épített luxus-Renault lett volna. Az indoklása azonban nem egész egyértelmű: azt mondja, még nem találtak olyan üzleti modellt, amely működött volna. Szakértők szerint azonban csak arról van szó, hogy kénytelenek elhalasztani a terv végrehajtását, amely egyszerűen rossz ütemben született meg.

A franciák terveik megvalósításához a Mercedes E osztály padlólemezét használhatnák fel, de úgy hallani, az a platform életciklusa végén jár. Ez azt jelenti, hogy mire elkészülne a Renault luxusautója, az aktuális E osztály épp kifut, azaz nem lehetne egy gyártósoron készíteni a két modellt. Így, ha a tervből lesz is valami, legkorábban a közepes Mercedes következő generációjának megjelenése idején, azaz legkorábban 2016-ban térhetnek vissza a kérdésre.

Ennek ellenére úgy hallani, a Renault továbbra is tervezi egy prémium-autókat kínáló almárka, az Initiale Paris bevezetését, amely 2014-től a tömegmodellek – elsőként a Clio IV – luxusváltozatait kínálná, valahogy úgy, ahogy a Citroen DS sorozata is a megfelelő méretű, de olcsóbb C modelleken alapul. Az azonban kérdéses, hogy ez az új almárka segít-e a Renaultnak visszahódítani a nagyobb kategóriákat, hisz jelenleg a Mégane-nál nagyobb személyautóik iránt minimális a kereslet.

A Renault-Nissan és a Mercedes együttműködése más frontokon persze folytatódik: a németek például átadják az Infinitinek az A osztály padlólemezét, hogy a japán luxusautó-gyártó egy kompakt modellel bővíthesse kínálatát. Emellett a Twingo és a Smart utódainak fejlesztését is közösen végzi a két gyártó.