Hogy dobjunk fel egy 30 milás autót?

2013.03.20. 12:35

Dubaiban működik az az autóátalakításokra szakosodott cég, amely a képeken látható Mercedes G osztályt és Range Rovert ilyenné alakította. Messziről csak az egyenetlen, csillogó felület tűnik fel, de ha közelebbről megnézzük, kiderül, hogy a pikkelyes bevonatot érmék tízezrei alkotják. Érdekes ötlet, bár azon a vidéken, ahol a női ruhák díszeként is felbukkantak már az érmék, nem hat idegenül.

Az persze más kérdés, hogy mennyire célszerű ötlet aprópénzbe csomagolni egy autót. Egyrészt nyilván nem olcsó, és nem csak azért, mert a burkolatnak eleve van egy bizonyos névleges értéke. Lélekölő munka lehet elkészíteni a bevonatot – azt ugyanis tudjuk, hogy a Range Roverhez pontosan 57 412 érmét használtak fel. A nagy munkát pedig meg kell fizetni. Emellett jelentősen megnöveli az autó tömegét is. A Coins Car nevű vállalkozás forgalomból kivont 1 dirhamos érméket használ, aminek darabja 6,4 grammot nyom, így az angol luxus-terepjáró bevonata 367 kilogrammot ad hozzá az autó tömegéhez. Azzal együtt, hogy magasabbra emeli a tömegközéppontot is, ekkora többletsúly aligha tesz jót a vezethetőségnek vagy a dinamikának.

Az azonban kétségtelen, hogy a végeredmény feltűnő, és kiválóan alkalmas a vagyonnal való hivalkodásra, ha a cég azon állítása túlzásnak is tűnik, hogy szebben csillog, mint a gyémánt.