Tiltott az Audi csodafényszórója

2013.03.22. 17:54

Európán már sikerült átverni az új fényszóró-technológiák elfogadását, de az Egyesült Államokban   egy régi szabály az Audi LED-es csodájának útjába került, és egyelőre kérdéses, hogy el tudják-e hárítani ezt az akadályt.

Az Audi mátrix-LED fényszórója olyan technika, ahol a fényszóró által bevilágított terület folyamatosan változik a körülményektől függően. Így ugyanaz a világítóegység váltja ki a hagyományos tompított-reflektor párost, anélkül, hogy vakítaná a szembe jövőt. Az Egyesült Államokban azonban létezik egy olyan szabály 1968 óta, amely előírja, hogy a fényszórónak kell legyen egy távolra és egy közelre világító üzemmódja. Az Audi csodalámpája nem ilyen, ezért nem is hozhatnak vele forgalomba személyautót.

Ezért a VW csoport most a szabály felülvizsgálatát kezdeményezte, több más autó- és fényszórógyártóval együtt. Az ügy azonban nem megy simán: az autók biztonságával foglalkozó amerikai kormányügynökség, az NHTSA ugyanis megkérdőjelezte a LED-es technika létjogosultságát. Azt mondják, statisztikáik szerint a fénykibocsátó diódákból álló féklámpák terjedésével párhuzamosan emelkedett a ráfutásos balesetek száma.