Csalás volt a Bugatti rekordja?

2013.04.09. 17:34

Vihar egy lavór vízben, de annak elég hangos – a Bugattit elég dicstelenül fosztották meg a három éve fennálló Guiness rekordjától. Kiderült ugyanis, hogy a Veyron Grand Sport úgy érte el a 431 km/h-s csúcssebességét, hogy nem volt aktív benne a sorozatpéldányokba épített sebességkorlátozó.

Nemrég a Hennessey Venom állította fel az utcai szériamodellek sebességi világrekordját – akkor már említettük, hogy a Veyron ugyan gyorsabb volt, de ez mégsem számít. Azóta azonban csak dagad a botrány a Guiness Rekordok Könyve körül, hisz a Hennessey rekordja kapcsán derült ki, hogy a Bugatti három éve tévedésből szerepel a leggyorsabb autóként. A problémát az okozza, hogy a szabályok szerint a méréseket a sorozatgyártmánnyal tökéletesen megegyező autóval kell elvégezni, ám a Veyron Super Sportból a Guiness ellenőrei előtt tartott futamon valahogy kimaradt az a korlátozás, amely 415 km/h-ra állítja be az autó végsebességét. És ez valahogy nem tűnt fel senkinek három éven át.

A Bugatti Veyron persze már bőven profitált belőle, hogy a leggyorsabb utcai autónak tartották, és ha igazak a pletykák, hamarosan előállnak egy olyan változattal, amely 1600 lóerős lesz, és akár 460 km/h-val is haladhat. Így hamarosan visszahódíthatják a rekordot a Hennessey Chevrolet motoros Lotus átépítésétől.