2013.05.28. 11:46

A Tesla egy lépéssel a konkurencia előtt jár, és ez meg is látszik az eredményeiken. Úgy néz ki, a villanyautó-gyártó a formás, és eddig megbízhatósági problémáktól mentes, de méregdrága Model S után valami elérhetőbbet is piacra szeretne dobni. A cél, hogy az árat 40 ezer dollár alá szorítsák, ami még mindig nem kevés pénz – átszámítva csaknem 9 millió forint – de nem sokkal drágább, mint amit a konkurencia kér a maga villanyautóiért.

Az amerikai villanyautó-gyártó vezérigazgatója, Elon Musk azt mondja, ezen a piacon jelenleg az egyetlen komoly vetélytárs a Nissan Leaf, amely elég olcsó ugyan, de a cégvezető szerint messze nem elég nagyszerű. Musk azt ígéri, a belépőmodell, amely három éven belül elkészülhet, legalább 320 kilométert tehet majd meg egy töltéssel, és sokkal formásabb lesz, mint a Leaf. Ez utóbbival persze nem mondott sokat, hisz a Leaf nem épp a szépségéről híres, az előbbi viszony komoly ígéret, és ami még fontosabb, eldöntheti, hogy sikeres lehet-e a típus, vagy sem. A villanyautók legnagyobb hibája ugyanis – a magas áron kívül – épp a csekély hatótáv, és ezzel összefüggésben a korlátozott használati érték.

Úgy néz ki, a Tesla elérte azt, ami más gyártónak egyelőre nem sikerült: meglovagolni a villanyautó-divatot. A Model S elég szép, drága, és fejlett technikájú ahhoz, hogy feledtesse az elektromos hajtás hibáit. Emellett úgy néz ki, mentes az olyan gyermekbetegségektől is, amelyek az egyik legerősebb konkurens, a Fisker végzetét jelentették.