Jön az elektronikus rendszám?

2013.06.13. 15:12

Dél-Karolina állam hatóságai vizsgálják annak lehetőségét, hogy bevezessék az e-papír alapú elektronikus rendszámtáblákat a megszokott fémlapok helyett. A rendszám a hatóságok munkáját segítené azzal, hogy jelezné, ha az autóval valami nincsen rendben.

A technológia ugyanaz lenne, amelyet manapság az e-könyv olvasókban használnak, és ha minden rendben, pont ugyanolyan lenne a látvány is, mint egy szokványos rendszámé. Ha azonban valami nincs rendben – lejárt a műszaki vizsga, az autót kivonták a forgalomból, vagy nincs kötelező biztosítás – azt a rendszám nagy, vörös betűkkel kiírná. Így a rendőrök azonnal kiszúrhatnák, hogy melyik autót kell igazoltatásra kiszedni a sorból. Emellett sárgával jelezné azt is, ha az autó lopott. A kezdeményezésnek persze van néhány aggályos pontja is. Ilyen, hogy az elektronikus rendszámot nem lehetetlen feltörni és átprogramozni, ami megkönnyítené a rendszámmal való visszaélést. Emellett nem egyértelmű, hogy mi van, ha a rendszámban elhelyezett elektronika meghibásodik, ami a fémlappal nemigen fordulhat elő.

Valószínűleg a rendszám az autók legrégebbi, változatlan technológiával készülő alkatrésze, de nem kizárt, hogy ha Dél-Karolinában beválik, az elektronikus változat akár egy évtizeden belül felváltja a jelenlegi megoldást.