Hárommilliomodik mérföldjére készül a Volvo

2013.06.19. 18:34

Irv Gordon és bordó Volvója egy egyedülálló rekord előtt állnak: a negyvenhét éves P1800S-be hamarosan a hárommilliomodik mérföld kerül.

Gordon 1966 egy nyári napján vette meg a Volvót, és azóta nem hajlandó megválni tőle. Két Chevroletet fogyasztott el korábban, de azokban csalódott, és egy megbízható autóra vágyott. Miután átvette a P1800S kulcsait napokig szinte ki sem szállt a kupéból: az első három napon 2400 kilométert autózott New York, New Jersey, Connecticut és Massachusett útjain. A lendület bár idővel kicsit lankadt, Irv napi szinten kétszáz kilométert ingázott, emellett sokat utazott, így az első tíz évben már 800 ezer kilométert mutatott a Volvo órája. 1998-ban megdöntötte az egy tulajdonossal megtett legnagyobb futásteljesítmény világrekordját 2,7 millió kilométerrel, most pedig egy újabb rekordra készül.

Amikor utoljára hallottunk a Long Island-i volvósról, a típus épp ötven éves volt, az ő autójában pedig 4,6 millió kilométer állt. Az egykor tanárként dolgozó, ma nyugdíjas férfi az elmúlt két évben nagyon közel került egy újabb jelentős határhoz, a hárommillió mérföldhöz, ami egész pontosan 4 millió 828 ezer 32 kilométer. A szeptemberre várt pillanat (amikor az óra első számjegye hármast mutat majd) jelentőségével természetesen a Volvo is tisztában van, és egy ügyes médiakampányt indított a nem mindennapi teljesítménnyel kapcsolatban, amit a 3MillionReasons.com honlapon lehet követni.

Irv egyébiránt úgy tervezi, Alaszkában lépi majd át a hárommilliót; az USA legészakibb állama egyike annak a kettőnek, ahol még nem járt korábban. Már készül az útra, az egyre nagyobb médiafelhajtás közepette pedig már egy bölcsességeket is halhattunk tőle: „Találd meg a saját utad, mert csak egy életed van” – tanácsolja Irv hetvenhárom évvel és sok-sok kilométerrel a háta mögött.