A Nissannak segít a Williams

2013.06.27. 17:15

Nem ez az első alkalom, hogy a Williams utcai autók fejlesztésébe ártja magát, de most először állnak össze a Nissannal, pontosabban annak tuning-márkájával, a Nismóval. Hogy min dolgoznak, azt nem árulták el, de valószínű, hogy a látványos Nismo optikai tuninghoz a Williams adja majd hozzá a motor, futómű és fék-fejlesztéseket.

A Nissan nemrég megkezdte a Nismo modellváltozatok bemutatását Európában is, de ezek egyelőre csak látszatra nyújtanak többet, mint az alapjukul szolgáló típusok, viszont nem erősebbek vagy stabilabbak azoknál. Nem tudni, hogy a Nismónak egyátalán van-e kapacitása műszaki természetű tuningra, de ha van is, a Williams versenypályán szerzett tapasztalatai nyilván jól jönnek majd a finomhangolásnál.

A Williams-nek jól jön a Nismo megbízás, hisz nemrég esett ki alóluk a Jaguar-szerződés, amely a C-X75 fejlesztésére szólt, miután a brit autógyártó úgy döntött, a hibrid csodagép mégsem kerül gyártásba. Korábban elsősorban a Renault-val való együttműködés idején vállalt részt a Williams utcai autók fejlesztésében vagy átalakításában. Egyebek közt ők hangolták az 1990-es évek elején forgalmazott Clio Williamst, illetve a brit túrakocsi-bajnokságban győztes Lagunából is ők faragtak ütőképes technikát.

A Nismo és a Williams közt látszólag nincs más kapcsolat, de nem kizárt, hogy a Nissan anyavállalatától, a Renault-tól vásárolt F1-es versenymotorok ellentételezésébe is beleszámít majd az együttműködés keretei közt végzett munka. Ez nyilván jól jönne az istállónak, amely a BMW-vel való szakítás óta csak árnyéka korábbi önmagának, és lassan már csak a középmezőny hátsó feléig jutnak a megfelelő szponzori és motorszállítói háttér hiánya miatt.