Audi a magyar Mercedes ellen

2013.08.10. 06:31

Nyilván nem véletlen, hogy a BMW is egy B osztály méretű tanulmánnyal turnézik, és most az Audi is bemutatja a maga változatát az Audi A3-as alapjain. Így a Mercedes modellje nem lesz sokáig egyedül a kompakt prémium-egyterűek kategóriájában.

Valójában nem meglepő, hogy az Audi is tovább bővíti az A3-assal megkezdett kompakt sorozatot. Láttunk már hasonló tanulmányautót tőlük, Roadjet néven, és nemigen akadt az utóbbi tíz évben olyan konkurens modell, amelyre ne válaszoltak volna. Az egyelőre V4-esként emlegetett modellről egyelőre annyit tudunk, hogy öt- és hétüléses változata is lesz, és nagyrészt a VW csoport szabványos alkatrészeire épül majd. Természetesen az MQB padlólemezt használják, ahogy az A3-asok esetében is, és a motorválaszték is a jól ismert 1,8 és 2 literes benzines, illetve a 2 literes turbódízel motorokból áll majd. Emellett várhatóan készül hibrid változat is, 1,4 literes, 150 lóerős turbómotorral és 80 kW-os villanymotorral.

Bár a hivatalos bejelentés még várat magára, úgy tudjuk, az egyterű tanulmány-változatát már a Frankfurti Autószalonon megmutatja az Audi, és ha a közönség reakcióját megfelelőnek ítélik, három éven belül a sorozatgyártás is megkezdődhet. Még az a fura helyzet is előállhat, hogy a V4 is Magyarországon készül majd, akárcsak közvetlen vetélytársa, a Mercedes B osztály.