Jégeső pusztított a Volkswagen üzeménél

2013.08.10. 08:38

A közelmúltban csaknem harmincezer ezer autót rongált meg jégeső Wolfsburgban, ahol a Volkswagen konszern legnagyobb gyára működik. A természeti csapás új autók ezreiben tett kárt, a vállalat készül a javításukra.

A több mint ötvenezer embert foglalkoztató gyár térségében július végén vonult át egy front jégesővel, amely összesen huszonnyolcezer autót rongált meg az üzemben és környékén. A kár teljes nagyságát egyelőre nem sikerült megállapítani, de az biztos, hogy a szabad ég alatt sorakozó új gyártmányok közül is több ezer megsérült - mondta pénteken a Volkswagen egyik szóvivője.

Az autókat az átvilágító alagútban kell majd megvizsgálni, hogy a legapróbb horpadásokat is észrevegyék. Ez az ellenőrzés egyelőre csúszik, mivel alagút rendszerint foglalt, a gyártósorokról naponta kikerülő 3800 autó végső ellenőrzését hajtják végre benne, a jégeső miatt így várhatóan hetekig torlódnak a második átvizsgálásra váró Volkswagenek az üzemcsarnokokból érkező friss gyártmányokkal. A dpa hírügynökség szerint a gyártó külső segítség bevonásával próbálja kezelni az Alsó-Szászország tartományban működő üzemben kialakult rendkívüli helyzetet.

A Volkswagen wolfsburgi üzeme
A Volkswagen wolfsburgi üzeme

A tartomány legnagyobb biztosítója, a VGH szerint a július végi jégeső rekord nagyságú kárt okozott. A cég ügyfeleinél legkevesebb 21 ezer káresemény történt, ebből nagyjából 10 ezer esetben gépkocsi sérült meg.