BMW-t Mexikóból?

2013.08.19. 07:38

Már a tavalyi év augusztusában is felröppentek olyan pletykák, melyek szerint a BMW Mexikó felé kacsintgat, és akár néhány éven belül meg is kezdené a 3-as sorozat közép-amerikai gyártását. A térség azért vált vonzóvá a bajor gyártó számára, mert egy ilyen lépéssel jelentősen csökkenthetné az előállítás költségeit.

A BMW észak-amerikai részlegének főnöke, Ludwig Willisch elismerte, hogy több mexikói tagállam vezetésével megkezdték a tárgyalásokat, de hogy pontosan melyekkel, arról egyelőre nem beszélt. A korábbi hírek szerint a fejlett iparral rendelkező Querétarónak van a legnagyobb esélye a beruházásra.

Bár arról is hallani lehetett, hogy akár 2016 körül megindulhat a mexikói gyártás, Willisch most óvatosabban nyilatkozott. Úgy véli, hogy erre tíz éven belül kerülhet sor, a BMW ugyanis arra vár, hogy az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok megkösse szabadkereskedelmi megállapodását – az ilyen tárgyalások általában igen időigényesek. Igaz, a BMW számára nem sietős az amerikai terjeszkedés, hiszen jövőre megkezdi a termelést a brazíliai Santa Catarinában létesített üzemük - az a beruházás 261 millió eurójukba került.

Az olcsó és képzett munkaerő, valamint a több észak- és dél-amerikai országgal fenntartott jó kereskedelmi kapcsolat miatt az utóbbi időben Mexikó egyre vonzóbbá vált az autóipar számára. Az Audi már el is kezdte felépíteni saját gyártósorát az országban, és a Mercedes is fontolgatja egyes modellek gyártásának költöztetését. A Honda és a Mazda szintén nyitott már Mexikó felé, a BMW most hozzájuk csatlakozhat, ha kedvezően alakulnak számukra a tárgyalások.