Jön a sebességellenőrzés hete

2013.08.20. 13:02

Fokozott ellenőrzésekre számíthatunk Magyarország útjain augusztus 22-24. között. A háromnapos, országos szintű akcióban a rendőrség valamennyi működőképes sebességmérő készülékét beveti, de természetesen nemcsak a gyorshajtók számíthatnak büntetésre, a rendőrök azok ellen is fellépnek, akik más szabályokat szegnek meg.

A megszokottnál aktívabb rendőri jelenlét Európa 27 országát érinti, agusztus 19. és 25. között az országok önállóan választhatják ki azokat a napokat, melyeken csatlakozni kívánnak a „Speed” elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányhoz. A kifejezetten a sebességmérésre koncentráló akció egyébként nem példa nélküli, a TISPOL (European Traffic Police Network, vagyis Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) idén már hatodszor szervez hasonlót, és további hármat terveznek még 2013-ban.

Az akciókat azzal indokolják, hogy Európában évente 8-10 ezer áldozatot követel a gyorshajtás, Magyarországon a balesetek egynegyedének hátterében is ez a kihágás áll. Európában jelenleg az automata sebességmérő készülékek alkalmazása számít a legelterjedtebb gyakorlatnak, de a helyhez kötöttség miatt ezt a módszert mobil ellenőrzésekkel is kiegészítik. Számos országban a rejtett ellenőrzési módszert is alkalmazzák.

Forrás: baleset-megelozes.eu