A Ferrari elnök ijesztő ígérete

2013.08.22. 17:00

Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke ismét elkottyantott egy részletet cége terveiből. Azt mondja, a LaFerrari sikerét látva úgy döntöttek, további hibrid modellek fejlesztésébe fognak.

Attól persze aligha kell tartanunk, hogy a Ferrarinál hirtelen Toyota Prius riválisokat kezdenek fejleszteni, de nincs messze az az idő, amikor az olasz gyártó összes típusában lesz villanymotor is. Ez persze csak első hallásra ijesztő – valószínűleg ez az ára annak, hogy megmaradjanak a cég kínálatában a csodásan éneklő magas fordulatszámú szívómotorok, legalább a drágább modellekben. A turbófeltöltés valószínűleg többet árthatna a márka presztízsének, mint a kiegészítő villanymotor, hisz a hibrid hajtás csak javítja az autó reakcióit a gázpedál mozdulataira, míg a feltöltés inkább rontja.

A LaFerrari esetében is a V12-es szívómotoré maradt a főszerep: ha száguldani kell, a 6,3 literes, 800 lovas benzines adja a hajtóerő nagyobb részét, bár padlógáznál nyilván a villanymotor 163 lóereje is besegít a gyorsításba. Ugyanakkor ezzel a megoldással csökkenthették az autó átlagos fogyasztását és szén-dioxid-kibocsátását, méghozzá úgy, hogy a LaFerrari erősebb és gyorsabb bármely elődjénél.

Ennek ellenére valószínű, hogy a Maserati új modelljeiben bemutatott turbós motorok a Ferrarinál is felbukkannak, ha másutt nem is, a California utódjában biztosan. Viszont a hibrid hajtáslánc lehetővé teszi, hogy a legsportosabb modellek – a 458 Italia és az F12 utódai – megtartsák spontán karakterüket, a turbófeltöltésből adódó késedelem nélkül.