Beárazták az egyliteres Volkswagent

2013.09.02. 07:46

Az idei Frankfurti Autószalon egyik fő témája az elektromos mobilitás lesz. A Volkswagen e téren felkészült: az e-Up és az e-Golf mellett ott lesz a VW XL1 is, amelyről úgy hírlik, 111 ezer euróra (34 millió forint) árazta be a VW.

Az XL1-es Genfben
Az XL1-es Genfben

A Frankfurti Autószalonon lehet majd közelebbről megismerkedni a Volkswagen üzemanyag fogyasztásáról egyliteres autóként ismert dízel- és villanymotorral hajtott hibrid VW XL1 modelljével, melynek – egy német gazdasági magazin értesülése szerint – ára 111 ezer euró lesz. Az XL1-ből a Volkswagen osnabrücki üzeme eddig 50 példányt gyártott le, amelyek próbaüzemet folytatnak a német utakon. A modellből további 200 példányt terveznek legyártani, amelyek 2014 elején kerülnek piacra. A VW a magas ár ellenére az alacsony példányszám miatt nagy érdeklődésre számít a gyűjtők részéről, és a konszern a gyártás további kibővítését nem tervezi.

Az XL1 modellt sokkal inkább technológiai világítótoronynak kell tekinteni, mint üzleti modellnek - nyilatkozta a WirtschaftsWoche lapnak a Volkswagen igazgatótanácsának tagja, a VW márka fejlesztési igazgatója.  A Volkswagen számára a XL1 presztízsprojekt és mint ilyennek, jelentősége csak mint technológiai fejlesztési platformnak van. A kocsi fejlesztésében nem játszott szerepet a tömegmodellek, mint például a Golf fejlesztésére jellemző költségcsökkentési kényszer. A fejlesztés célja kizárólag a későbbiekben a tömeggyártásban is adaptálható technológiai innováció volt - hasonlóképpen a luxusjárműveket gyártó leányvállalatnál, a Bugattinál végzett fejlesztésekhez. A konszern az ilyen költséges fejlesztésekkel a később a tömeggyártásban is alkalmazható technológiai ismeretekre tesz szert.

Üzleti szempontból az XL1 modellnek nincs számottevő hatása a 2012-ben 9,3 millió autót legyártó konszern eredményére. Jelentősége a vivőmodell Golf és az Up kisautó elektromos modelljei piaci fogadtatásának lesz, melyek közül előbbi  27 ezer, utóbbi  35 ezer euróról indul majd.