Eláztatja utasát a VW Golf?

2013.09.05. 17:38

A szabványosítás elvileg jó dolog, de vannak veszélyei is. Ilyen, hogy ha valamit rosszul terveznek meg egy ilyen közös padlólemezben, akkor a hiba számos típust érinthet. Most úgy hallani, a nemrég bevezetett MQB platform egy kellemetlen hibájára derült fény, amely a VW Golf mellett az Audi A3-asban és a Seat Leonban is felbukkanhat.

Többször is előfordult, hogy a Golf jobb első lábtere szabályosan elázott. Hogy pontosan miért és hogyan jut nagyobb víz a lábtérbe, azt egyelőre nem tudni, csak sejthető, hogy a klímaberendezésből érkezik a nedvesség. Valószínűleg apróbb hibáról lehet szó, de ha kiderülne, hogy nem a felhasználó, hanem a gyártó a hibás, az más most is vagy 300 ezer autó visszahívását jelentené a Volkswagen számára.

Európában egyelőre nincs olyan szabályozás, mint Észak-Amerikában, ahol hatóság vizsgálja az autók konstrukciós hibáit, és kötelezheti a gyártót a visszahívásra, így a VW csoportnak leginkább az erkölcsi kár miatt kell aggódnia, amit akkor szenvedne el, ha kiderülne, hogy igyekeztek eltitkolni a hibát és a tulajdonosokra terhelni a felelősséget, persze a javítási költséggel együtt.