Csalódást keltő kisautók az EuroNCAP törésteszten

2013.09.07. 06:41

Igazságtalannak tűnhet, hogy ha egy autó nem kap öt csillagot az EuroNCAP-nál, azt már csalódásnak minősítjük, de manapság nemigen akad olyan autó, amely ne kapná meg a legjobb lehetséges osztályzatot. Így ma már egy négyes minősítés is kevésnek hat.

Ennek fényében mondhatjuk, hogy az Opel Adam és a Mitsubishi Space Star eredménye meglepő: mindkét autó négy csillagot kapott, méghozzá nem valamilyen elektronika hiánya, hanem a törésteszt-eredmények miatt. Az Adam esetében az embereket helyettesítő bábúk mellkasa kapott túlzott terhelést, míg a Mitsubishi a sofőr lábára veszélyes az átlagosnál is inkább. Három nagyobb modell is részt vett a tesztsorozaton, de a Lexus IS 300h, a Mazda 6 harmadik generációja és a legújabb Toyota Corolla az ötcsillagosok táborát szaporítja.

A négy csillag persze azt jelenti, hogy a tíz évvel ezelőtti átlaghoz képest az Adam és a Space Star még mindig bőven átlag felett bizonságos járművek, de manapság egy ilyen eredmény már jelentős versenyhátrányba hozhatja a két típust.